Ekonomi

Otomotiv ithalatçısı ve bayisine teminat yükümlülüğü

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğ ile Bakanlığın ilgili kanun kapsamında tanımlanan motorlu taşıt ticareti yapan mükelleflerden teminat alma yetkisinin şekli ve asılları belirlendi.

Bu kapsamda belirli bir araç markasının distribütörü niteliği taşımayan bireysel ithalatçı vergi mükellefleri ve bayileri garanti uygulaması kapsamına alınmıştır. Kapsama giren mükelleflerin ithalat yapabilmesi için 66 milyon TL teminat vermesi gerekecek.

Minimum 5 milyon TL ödenmiş sermaye şartı

Öte yandan aynı beyanname ile bireysel ithalatçı vergi mükelleflerinin özel tüketim vergisi ödemeden ithalatı gerçekleştirebilmek için gerekli belgeyi alabilmeleri için sağlamaları gereken şartlar da belirlendi.

Buna göre, bu ithalatçıların ödenmiş sermayelerinin 5 milyon lira olması, belge başvurusu tarihinden önce en az üç takvim yılı motorlu kara taşıtları ticareti ile uğraşmış olması ve beş işçi veya işçi tabanına sahip olması gerekecek.

Kriterler, ithalatçıların belge talep tarihinden önceki son 5 yıl içinde sahte/yanıltıcı belge kullandığının/düzenlediğinin tespit edilmemiş olması veya bir işlem veya ithalat işleminin ilgili makamlara sunulmuş olduğu görüşü ile ilgili makamlara sunulmuş olmasıdır. adlı işlemin gümrük idareleri tarafından yapılması gerektiğini ve belge talep tarihi prestiji ile vergi borçlarının bulunmadığını beyan eder. Taşınmaları gerekecek.

kefalet teminat olabilir

Teminat vermekle yükümlü mükellefler, para, bankalarca verilen süresiz ve düzensiz teminat mektupları, sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve koşulsuz kefalet senetleri, devlet iç borçlanma senetleri veya bu menkul kıymetler yerine düzenlenen belgeleri teminat olarak gösterebilecek.

Distribütörlük kapsamında motorlu araç üreticileri veya bayileri ile yaptıkları yazılı anlaşmalar kapsamında ilgili araç markasına ait motorlu araçları dağıtma ve satma yetkisine sahip distribütörlerin garanti yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Tebliğ önümüzdeki ay başında yürürlüğe girecek.

muthaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu