Dünya

Epilepsi Vakalarının Yüzde 25’i Önlenebilir

Türk Epilepsi Derneği, 12 Şubat 2024 Dünya Epilepsi Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’de 1 milyon epilepsi hastası ve yakınlarının karşılaştığı önyargılara karşı ‘Epilepsiyi Arayın’ ve ‘Gerçeği Görün’ dedi.

Epilepsi,   Beyin hücrelerindeki elektriğin süreksiz olarak artması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Cinsiyete bakılmaksızın kadın ve erkekte eşit oranda görülen bu hastalık her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Dünya çapında en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri olan ve her 100 kişiden birini etkileyen epilepsiye dikkat çekmek amacıyla Şubat ayının ikinci Pazartesi günü Dünya Epilepsi Günü olarak ilan edildi.

 

Epilepsi için DSÖ’den Küresel Eylem Planı

Türk Epilepsi Derneği (TESD) Lideri Prof. Dr. Nerses BebekDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) epilepsi hastalarına yönelik halk sağlığı yaklaşımını yeniden düşünmemiz gerektiğini vurgulayan ve 2031 yılına kadar bu alanda atılacak adımları içeren Epilepsi ve Diğer Nörolojik Bozukluklara Yönelik Küresel Eylem Planını açıkladığını belirtti.

Prof. Dr. Bebek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz nörologlar için epilepsi hastalığının klinik yönü kadar hastaların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi de önemlidir. DSÖ’nün sunduğu 10 yıllık yol haritası, epilepsinin önlenmesi, tanısı ve tedavisine yönelik etkili analizlerin yanı sıra hastaların ve ailelerinin yanlış anlamalar, bilgisizlik ve olumsuz tutumlar nedeniyle karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele için önemli konuları içeriyor. Bu eylem planı aynı zamanda Türkiye Epilepsiyle Mücadele Derneği olarak sekiz yıldır yürüttüğümüz Epilepsiyi Ara farkındalık kampanyasının ne kadar değerli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. ”

 

Epilepsi vakalarının yüzde 25’i önlenebilir

Prof. Dr. Bebek: “Türkiye Epilepsiyle Mücadele Derneği olarak epilepsi konusunda ülkemizi bekleyen iki önemli zorluk olduğuna inanıyoruz. Bunlardan ilki epilepsi hastalığının ortaya çıkmaması için gerekli önlemleri almamızı söylüyor. Hasta sağlığını derinden etkileyen önyargılarla baş etme alanında daha zorlu bir sınavla karşı karşıya kalacağız. DSÖ’nün Epilepsi Küresel Eylem Planı’na göre epilepsi olaylarının yüzde 25’i önlenebilir niteliktedir. Bu konuda atılması gereken adımlardan biri de güvenli gebelik ve doğumları teşvik ederek doğum travmasının neden olduğu epilepsiyi önlemektir. Menenjit ve sıtma gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları epilepsiye neden olabilir. Menenjit ile mücadelede ülkemizde çocuklara aşı yapılmaktadır ancak tüm yaş grupları bazı bakteriyel menenjitlere karşı risk altındadır. Yanlış temizlenen ve paylaşılan tabak, çatal ve kaşıklarla bulaşabilen bu menenjit türü aynı zamanda epilepsiye de yol açabilmektedir. Özellikle dışarıda yemek yediğimiz mekanların temiz olmasına dikkat etmeli ve çatal bıçakları kullanmadan önce peçeteyle silmeliyiz. Son dönemde artan grip vakalarından sonra ortaya çıkan menenjit de epilepsiye neden olabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmak, sağlıklı beslenmek, hijyen kurallarına uymak, uyku sistemine dikkat etmek ve sosyal mesafeyi korumak çok önemli. Eğer hastalığa yakalanırsak doktora başvurmayı geciktirmemeliyiz. Sıcak ülkelerde daha sık görülen sıtmaya karşı özellikle risk taşıyan ülkelere seyahat etmeden önce gerekli önlemlerin alınması kritik önem taşıyor” dedi.

 

Toplum olarak 1 milyon hasta ve yakınına karşı karşıya kalacağımız bir sınav var.

Nerses Bebek, ülkemizde yaşayan 1 milyon epilepsi hastası ve ailesine toplum olarak vermemiz gereken en önemli sınavın önyargılarımızdan kurtulmak olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Bebek: “DSÖ Küresel Eylem Planı’nda yer alan epilepsiyle ilgili küresel hedeflere ulaşmanın önündeki temel engellerden biri sağlık okuryazarlığının düşük olması ve epilepsiyle ilgili yanlış bilgilerin çokluğudur. “Türkiye Epilepsiyle Mücadele Derneği olarak sekiz yıldır Epilepsiye Bak farkındalık kampanyasıyla epilepsili bireylerin de aynı şekilde hayatlarını sürdürebileceklerini, okuyabileceklerini, çalışabileceklerini, evlenebileceklerini, çocuk sahibi olabileceklerini ve başarılı işlere imza atabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. diğer herkes” dedi.

 

Epilepsiyi Ara farkındalık kampanyası bu yıl ‘Gerçeği Gör’ diyecek

Prof. Bakmak ile görmek arasındaki farka değinerek önyargıları değil, gerçekleri görmeyi ve anlamayı hedefliyoruz. UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle hayata geçirdiğimiz Epilepsiyi Ara farkındalık kampanyası kapsamında bu yıl Dünya Epilepsi Günü’nde tarihi ve sembolik yapılar mor renkle aydınlatılacak. “Spor kulüpleri ve birçok markayla iş birliği yaparak toplumun her kesiminde epilepsi konusunda farkındalık yaratmak için çalışacağız.”

 

Herkesi “Gerçekleri Görmeye” Davet Ediyoruz

Prof. Dr. Bebek, epilepsiye yönelik önyargılarla mücadele için herkesin bir şeyler yapabileceğine de dikkat çekti. TESD Lideri, sosyal medyanın farkındalık üzerindeki etkisine vurgu yaparak herkesi Epilepsiyi Ara Instagram sayfasındaki talimatlara uymaya davet etti. #MorGözlüklerFiltreyi kullanarak fotoğrafınızı çekin ve farkındalık mesajlarıyla paylaşın. #Epilepsy’yi ArayınVe #Gerçeği GörBizi sosyal medya hesaplarında hashtag’lerle yayınlamaya ve farkındalık modülü olmaya davet etti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu